Το σύστημα αποκομιδής που χρησιμοποιείται στην χώρα μας στην περίπτωση των οικιακών απορριμμάτων ή ακόμα και στα υλικά προς ανακύκλωση είναι σχεδιασμένο δυστυχώς με αρκετές ελλείψεις και μειονεκτήματα. Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δει παλαιά φορτηγά απορριμματοφόρα να εμποδίζουν την κυκλοφορία, να είναι εστίες μόλυνσης και δυσωδίας και πολλές φορές να διαλύονται στον δρόμο και να παραμένουν ανενεργά για μήνες… Όλοι μας είδαμε πολλές φορές την Θεσσαλονίκη να πλυμυρίζει από σκουπίδια και τον Δήμο να κρατάει τα χαλασμένα απορριμματοφόρα στο parking...
Προφανώς για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να σχεδιάσει, να ελέγξει και να υλοποιήσει ‘μοντέρνες’ και έξυπνες τεχνικές στην αποκομιδή. Στο σημείο αυτό δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να μιλήσω για σκοπιμότητες και πέρασμα των υπηρεσιών σε ιδιώτες – κάτι που όπως φαίνεται με την παρούσα κατάσταση είναι αναγκαία για να λυθούν προβλήματα που προέρχονται κυρίως από την έλλειψη χρηματοδότησης των Δήμων.
Κλείνοντας τον μικρό αυτό πρόλογο, θα σας αναφέρω επιγραμματικά τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα και ως συνήθως στους Δήμους μας η αποκομιδή και η μεταφορά έως τους ΧΥΤΑ (όπου φυσικά υπάρχουν) *. Τέλος θα αναφερθώ σε ένα άλλο σύστημα αποκομιδής που συναντιέται στο εξωτερικό και κερδίζει ολοένα έδαφος (σε μερικές περιοχές της χώρας προχωράει δειλά και σε νηπιακή μορφή).
Ισχύουσα κατάσταση
Τα απορριμματοφόρα είναι συνήθως φορτηγά αυτοκίνητα χωρητικότητας 14-16m3 , τα οποία διέρχονται από τον πολεοδομικό ιστό και συλλέγουν τα απορρίμματα. Συνήθως αποτελούνται από πλήρωμα 3 ατόμων (οδηγός και δύο εργάτες). Ο τρόπος μεταφοράς των απορριμμάτων από την εισαγωγή προς στο εσωτερικό είναι συνήθως με σαλίγκαρο και η συμπίεση των απορριμμάτων είναι ανεπαρκής. Αυτό συνεπάγεται φόρτωση σχετικά μικρού αριθμού κάδων. Η διαδικασία μετά την φόρτωση και συμπλήρωση του φορτίου είναι η μεταφορά προς τον ΧΥΤΑ ή προς την χωματερή (πιο συνηθισμένη περίπτωση –αφού δεν υπάρχουν πολλοί ΧΥΤΑ). Σε περιπτώσεις δε ορισμένων νησιών τα αυτοκίνητα μεταφέρονται με καράβι προς την ηπειρωτική χώρα προς απόθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο τρόπος αποκομιδής και μεταφοράς έχει σημαντικά μειονεκτήματα όπως :
- Αυξημένη χρήση καύσιμων
- Πολλά χιλιόμετρα στα φορτηγά
- Πολλές θέσεις εργασίας
- Αυξημένη ρύπανση περιοχών
- Κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Αυξημένες βλάβες
- Αυξημένους χρόνους αποκομιδής
Δορυφορικό Σύστημα Αποκομιδής :

Δορυφόροι : Μικρού και μεσαίου μεγέθους οχήματα αποκομιδής. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τιμή συμπίεσης στα απορρίμματα 5:1.

Πλανήτης : Μεγάλο μέσον αποθήκευσης με πρέσα, τo οποίo αυτό και μόνο θα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ.
Τα απορριμματοφόρα είναι συνήθως μικρά έως μεσαίου μεγέθους φορτηγά αυτοκίνητα χωρητικότητας 7m3 - 10 m3 , τα οποία διέρχονται από τον πολεοδομικό ιστό και συλλέγουν τα απορρίμματα. Συνήθως αποτελούνται από πλήρωμα 2 ατόμων (οδηγός και εργάτης). Η συμπίεση των απορριμμάτων είναι υψηλή και κάθε όχημα των 7m3 υπολογίζεται ότι μπορεί να χωρέσει 35m3. Αυτό συνεπάγεται φόρτωση σχετικά μεγάλου αριθμού κάδων. Ο μικρός όγκος δε των οχημάτων δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων. Η διαδικασία μετά την φόρτωση και συμπλήρωση του φορτίου είναι η μεταφορά προς τον ‘πλανήτη’, ο οποίος περιμένει σε σταθερό σημείο που βολεύει όλα τα πληρώματα των δορυφόρων. Ο πλανήτης συνήθως είναι χωρητικότητας 50 m3 και με την πρέσα που διαθέτει (συνήθως πάλι συμπίεση 5:1) μπορεί να χωρέσει 250m3 απορριμμάτων.
Εφόσον γεμίσει μπορεί να οδηγηθεί προς τον ΧΥΤΑ, ενώ τα απορριμματοφόρα να συνεχίσουν την συλλογή μέχρι και να επιστρέψει, έτσι λοιπόν περιορίζεται και ο νεκρός χρόνος στην συλλογή. Σε περιπτώσεις νησιών (στενά δρομάκια) ή σε Δήμους με διασκορπισμένα χωριά αντιλαμβάνεστε ότι η άνεση και η γρήγορη συλλογή είναι πλεον εφικτή! Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι :
- Λιγότερα χιλιόμετρα στα οχήματα
- Λιγότερη κατανάλωση καυσίμων
- Λιγότερη ρύπανση της περιοχής
- Λιγότερος αριθμός οχημάτων αποκομιδής
- Μικρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική αποκομιδή
- Ευέλικτα οχήματα και γρήγορη αποκομιδή σε στενούς δρόμους και πλατείες.
Επίσης σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει θετικά στην υγιεινή, αλλά και στην διαβίωση-οπτική και καθαριότητα του κάδου , αλλά και των γύρω από τον κάδο περιοχών είναι τα συστήματα πλύσης των κάδων, αυτά είναι οχήματα που περνούν μετά από τα απορριμματοφόρα και πλένουν στο εσωτερικό τους τον κάδο με νερό υπό πίεση ή και με υγρά απολύμανσης.
Θα επανέλθω με edit η συμπληρωματικό πόστ αν σκεφτώ κάτι που ξέχασα. Σε όλη την φάση του τοπικ παρακαλώ για την συμμετοχή, απορίες και ενστάσεις σας για να γίνει διάλογος και να βοηθήσουμε ή να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.