ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Σουηδία: η πρώτη χώρα του κόσμου με 100% ΑΠΕ – Πώς θα το κάνει;

Το περιβάλλον μας εκπέμπει SOS
Save the planet!!!
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Σουηδία: η πρώτη χώρα του κόσμου με 100% ΑΠΕ – Πώς θα το κάνει;

Postby cosmic » 11 Oct 2015, 12:21

Image

Η Σουηδία θα προσπαθήσει να γίνει «ένα από τα πρώτα κράτη πρόνοιας στον κόσμο που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Στέφαν Λεβέν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι χώρες της Σκανδιναβίας ήδη ηγούνται παγκοσμίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Σουηδία παράγει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ –και από σκουπίδια, τομέας στον οποίο έχει πραγματοποιήσει θαύματα, όπως θα διαβάσετε εδώ– ενώ τον περασμένο Ιούλιο η Δανία κατάφερε να παράξει το 140% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανεμογεννήτριες και να εξάγει το πλεόνασμα στους γείτονές της, Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία (η οποία παρεμπιπτόντως είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου με αιχμή του δόρατος την εταιρεία Statoil).

Περίπου το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμους πόρους καλύπτει και η Ισλανδία χάρη στις επενδύσεις της στα υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία.

Πώς θα τα καταφέρουν;

Η μετάβαση σε μια εξολοκλήρου «πράσινη» ενεργειακή οικονομία δεν αποτελεί απλό εγχείρημα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια βιομηχανοποιημένη, ανεπτυγμένη χώρα του δυτικού κόσμου με δέκα εκατομμύρια κατοίκους και όχι για ένα απομακρυσμένο χωριό της υποσαχάριας Αφρικής όπου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ αρκεί για να τροφοδοτήσει τις υποτυπώδεις υποδομές και να φορτίσει δυό-τρία κινητά τηλέφωνα.

Στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο, η σουηδική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 4,5 δισ. κορώνες (σχεδόν 500 εκατ. Ευρώ) σε «πράσινες» υποδομές, δηλαδή για να χρηματοδοτήσει φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες, καθώς επίσης και πιο καθαρές δημόσιες συγκοινωνίες, έξυπνα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Ευρώ ετησίως θα διατεθούν στην έρευνα για την αποθήκευση ενέργειας και 100 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η σουηδική κυβέρνηση διαχειρίζεται τις ΑΠΕ ως εργαλείο οικονομικής επέκτασης, αφού θα διαθέσει πάνω από 50 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως για επενδύσεις σε «πράσινα» έργα και υποδομές σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Σουηδία κυβερνά μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία ηγούνται οι «αριστεροί» Σοσιαλδημοκράτες, ένα κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή από τη δεκαετία του 1920 ακόμα. Ο έτερος εταίρος είναι οι Πράσινοι που γεννήθηκαν από τα κινήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας της δεκαετίας του 1980.

Στη Σουηδία πολλά πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται σε φάση πρώιμου «παροπλισμού» εν μέρει διότι είναι παλαιά και ζημιογόνα και εν μέρει διότι η χώρα προωθεί τις ΑΠΕ.

Σε μια ομιλία του στο σουηδικό κοινοβούλιο ο Λεβέν δήλωσε ότι «τα παιδιά μας θα πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα καθαρό περιβάλλον. Για να το πετύχουμε αυτό επενδύουμε στην πρόληψη: η απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” βρίσκονται στη βάση της πολιτικής μας».

Με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και την απαρέγκλιτα σκληρή της στάση απέναντι στους ρυπαντές, η Σουηδία θέλει να αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο στην επικείμενη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

Η σύγκριση με τους έλληνες πρωθυπουργούς όχι ως προς τη στάση τους απέναντι στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και ως προς την ίδια τη ζωή και τον κόσμο είναι αρκετή για να μας προκαλέσει κατάθλιψη.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
erimitis
Τρελαμένος Πελλετοκαύστης
Posts: 595
Joined: 16 Oct 2014, 22:10
Has thanked: 4 times
Been thanked: 75 times
Status: Offline

Postby erimitis » 11 Oct 2015, 14:21

Αααααα μαλακες που ξερουν αυτοι ολο χαζα ειναι.
Εμεις τα κανουμε σωστα


Return to “Περιβαλλοντικά θέματα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login  •  Register