ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Τι είναι το Δοχείο Αδράνειας

Εδώ μιλάμε για υλικά σύνδεσης λέβητα- σόμπας
Υδραυλικά-καμινάδες και ότι άλλο χρειαζόμαστε!
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1454
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Τι είναι το Δοχείο Αδράνειας

Postby cosmic » 22 Mar 2015, 11:43

Image

Τι είναι το δοχείο αδράνειας?

- Το δοχείο αδρανείας είναι ένα δοχείο γεμάτο με νερό της εγκατάστασης και τοποθετείται στο δίκτυο των σωληνώσεων σε εγκαταστάσεις θερμανσης και ψύξης με σκοπό την αύξηση της ποσότητας (όγκου και μάζας) του νερού που περιέχει το σύστημα.

Γιατί και ποτε πρέπει να βάλω δοχείο αδράνειας?

Image

-Στην ψύξη το βάζουμε αποκλειστικά και μόνο για να ανεβάσουμε την ποσότητα του νερού, ώστε η αντλια θερμότητας να μην ξεκιναει-σταματάει συχνα.

- Στην θερμανση το τοποθετούμε σε εγκαταστάσεις ξυλολέβητα (ή τζακιού υδραυλικού), καθώς απορροφά την περίσσεια ενέργειας που αποδίδει το τζάκι ή ο ξυλολέβητας σε σχέση με τις απώλειες του σπιτιού και την αποδίδει όταν σταματούμε να τροφοδοτούμε με ξύλα. Είναι δηλαδή μια 'μπαταρία' η οποία αποθηκεύει την περισσεια ενέργεια και την αποδίδει όταν πλέον θα έχει σβήσει ο λέβητας μας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα σε εγκατάσταση με καύσιμο του ξύλο είναι οτι βάζοντας δοχείο αδράνειας αποφεύγουμε και την υπερθέρμανση του νερού, καθώς και βελτίωνουμε την απόδοση του συστήματο-λέβητα μας, αφού δουλεύει πάντα σε υψηλές θερμοκρασίες.

- Σε εγκαταστάσεις ηλιακής υποβοήθησης, το δοχείο αδρανείας απορροφά την περίσσεια ενέργειας που αποδίδουν οι συλλέκτες σε σχέση με τις ανάγκες του σπιτιού και την αποδίδει όταν πάψει η ηλιοφάνεια.


Ποσα είδη δοχείου αδράνειας υπάρχουν?

Image

Υπάρχουν απλά δοχεία αδράνειας που συνδεόνται με μία πηγή, όμως μπορούν να έχουν έναν ή περισσότερους σωληνωτούς εναλλάκτες στο εσωτερικό τους. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να διαχωριστεί το νερό της πηγής από το νερό του δοχείου, πράγμα απαραίτητο όταν το δοχείο συνδέεται σε ηλιακούς συλλέκτες ή με περισσότερες πηγές. Επίσης υπάρχει και το λεγόμενο 'tank in tank', το οποίο είναι ενα μικρό δοχείο μέσα στο μεγάλο - αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για να πάρουμε ταυτόχρονα και ΖΝΧ.

Τι να προσέξω, πως να επιλέξω δοχείο αδράνειας???

Οταν εγκαθίσταται δοχείο σε ξυλολέβητα ή υδραυλικό τζάκι, ο υπολογισμός του όγκου του νερού γίνεται με 50 lt νερού ΑΝΑ Kw ισχύς του λέβητα
πχ ενας λέβητας 30 Kw θα χρειαστεί 30χ50 = 1500 lt δοχείο αδράνειας. Συνήθως βέβαια στην χώρα μας αυτό δεν το ακολουθούμε και μπαινουν ξυλολέβητες είτε χωρίς δοχείο αδράνειας ή με πολύ λίγα λίτρα...

Κατά την επιλογή δοχείου αδρανείας, είναι σημαντικό να προσεξουμε
1) Το βάρος του δοχείου και την ποιότητα των συγκολλήσεων
2)Το πλήθος των παροχών, καθώς και η σωστή τους τοποθέτηση, όπως και τις θεσεις των αισθητήριων.
3) Την προστασία έναντι εσωτερικής διάβρωσης.
4) Την μόνωση του δοχείου!!!
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

Return to “Υλικά σύνδεσης”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron

Login  •  Register