ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

H βιομάζα στην Ευρώπη - Στοιχεία και στατιστικά!

Τι άλλο, εκτός από τα εναλλακτικά μας καύσιμα?
Εδώ βάζουμε τιμές, εμπειρίες-απόψεις σχετικά με τα καυσιμα
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1454
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

H βιομάζα στην Ευρώπη - Στοιχεία και στατιστικά!

Postby cosmic » 08 Oct 2015, 16:37

Ας δούμε κάποια στοιχεία - στατιστικά που μας παρέχει ο ΑΕΒΙΟΜ (European Biomass association) σχετικά με την Ευρώπη, ώστε να κατανοήσουμε την τάση που επικρατεί στην γηραιά ήπειρο.

Οι στατιστικές είναι σημαντικό να ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής. Η πολυπλοκότητα του τομέα της βιοενέργειας καθιστά δύσκολο να αποκτήσει κανείς μια σαφή εικόνα του κλάδου, τη δυναμική και το μέλλον των δυνατοτήτων του. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομάζας, δημοσιεύει κάθε χρόνο μια ολοκληρωμένη συλλογή των δεδομένων για τη βιομάζα, για να συμβάλει τόσο στην καλύτερη κατανόηση της βιοενέργειας όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς βιοενέργειας στην Ευρώπη.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Στοιχεία: Μια επισκόπηση

- 2012, ή καλύτερα το έτος όπου οι Ευρωπαϊκη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (177 Mtoe) ξεπέρασε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα (167 Mtoe), το φυσικό αέριο (133 Mtoe) και πετρελαίου (77 Mtoe). Την ίδια χρονιά, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές συνέβαλε στο 14,1% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην EU28, σε σύγκριση με 8,3% το 2004, το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα!
Τα υψηλότερα μερίδια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2012 βρέθηκαν στη Σουηδία (51,0%), στη Λετονία (35,8%), στη Φινλανδία (34,3%), στη Αυστρία (32,1%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (1,4%), στο Λουξεμβούργο (3,1%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (4,2%) και στην Ολλανδία (4,5%). Η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Σουηδία είχαν ήδη επιτύχει τους στόχους τους για το 2020 το 2012.

Όσον αφορά τις τομεακές ανάγκες, το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε ήταν στον τομέα των μεταφορών (33%), ακολουθούμενη από τα νοικοκυριά (26%), τη βιομηχανία (25%) και των υπηρεσιών (13%). Σε γενικές γραμμές, μεταξύ του 2001 και του 2012, καταγράφηκαν μειώσεις στην κατανάλωση στη βιομηχανία (-13%) και τα νοικοκυριά (-9%)? ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών (10%) και στον τομέα των μεταφορών (6%).

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει ανησυχητικά στα ορυκτά καύσιμα, καθώς εξαρτάται από: 85% από το πετρέλαιο, το 62% από τον άνθρακα και το 66% από το φυσικό αέριο - για να μην αναφέρουμε την εξαιρετικά υψηλή εξάρτησή της από το ουράνιο.

Image


Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε γενικές γραμμές - σε συνολικό επίπεδο. Η βιομάζα αντιπροσώπευε για παράδειγμα το 65,43% της πρωτογενούς παραγωγής το 2012, ακολουθούμενη από την υδροηλεκτρική ενέργεια (16,24%) και αιολική ενέργεια (9,97%).

Η βιοενέργεια δημιουργεί επίσης οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση στην Ευρώπη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία που απαιτείται για την παραγωγή καυσίμων από βιομάζα στην ΕΕ είναι περίπου 4 έως 10 φορέςμεγαλύτερη από αυτό που απαιτείται για τα ορυκτά καύσιμα, και η συνολική άμεση απασχόληση (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας) είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από ό, τι για τα συστήματα ορυκτών καυσίμων. Το 2012, ο τομέας της βιοενέργειας είχε περίπου 490.000 υπαλλήλους και η προστιθέμενη αξία του κλάδου της βιοενέργειας εκτιμήθηκε σε 47 εκατομμύρια οκτακόσιες ογδόντα επτά χιλιάδες ευρώ.

Θεσεις εργασίας
Image


Βιομάζα από δασοκομία

Η περιοχή που καλύπτεται από δάση και άλλες δασικές εκτάσεις στην ΕΕ-28 αυξάνεται σταθερά. Η ετήσια συγκομιδή των δασών αντιστοιχεί μόνο στο 62% της ετήσιας αύξησης των δασών, ως εκ τούτου δασικό απόθεμα της ΕΕ αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 289 εκατομμύρια m³. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών (1990 έως 2010) η περιοχή της δασικής κάλυψης και άλλες δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,9%, που ισοδυναμεί με μια μέση αύξηση της τάξης του 0,2% ετησίως. Το 2010 (τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Eurostat), η ΕΕ είχε περίπου 179 εκατομμύρια εκτάρια δασών και άλλων δασικών εκτάσεων, που αντιστοιχεί στο 45% της χερσαίας έκτασης της :

Image

Το συνολικό αυξανόμενο απόθεμα των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων στην ΕΕ έφτασε περίπου στα 24.400 εκατομμύρια m³ σε φλοιό και κλαδιά το 2010: η Γερμανία είχε το υψηλότερο ποσοστό (14,3%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (13,8%) και η Γαλλία (10,6%). Η Γερμανία είχε επίσης τη μεγαλύτερη ποσότητα ξυλαποθέματος στα δάση που διατίθενται για προμήθεια ξυλείας το 2010, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η Φινλανδία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Σουηδία ανέφεραν μεταξύ 2 και 2,6 δισεκατομμύρια m³. Η καθαρή ετήσια προσαύξηση στα δάση που διατίθενται για προμήθεια ξυλείας ήταν επίσης υψηλότερη στη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση κατά 107 εκατομμύρια m³ το 2010 (13,8% της συνολικής αύξησης της EU28), ενώ η Σουηδία, η Γαλλία και η Φινλανδία το καθένα αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ετήσιου προσαύξηση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Pellets

Η συνολική παραγωγή pellets συνεχίζει να αυξάνεται στην EU-28 (πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους το 2013). Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία των χωρών αποκαλύπτει ένα ετερογενές τοπίο. Καθώς το infographic που ακολουθεί τις 13 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή προκύπτει ότι αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής της ΕΕ το 2013 (πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι).

Image

Παρά το γεγονός ότι παγκόσμια τα μεγαλύτερα εργοστάσια pellet βρίσκονται κυρίως σε άλλες περιοχές (π.χ. Βόρεια Αμερική, Ρωσία, κλπ), η Ευρώπη ξεχωρίζει ως ο βασικός παίκτης με μια εντυπωσιακή παραγωγή σε θέση να καλύψει τα δύο τρίτα των αναγκών της.

Image

Ενώ η παραγωγή ήταν στάσιμη μεταξύ του 2012 και του 2013 στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία και τη Γερμανία, όλες οι άλλες χώρες δείχνουν μια αύξηση της παραγωγής τους. Όπως εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη, 5 χώρες της ΕΕ είχαν περισσότερες από 40 εγκαταστάσεις στην επικράτειά τους: Σουηδία (70), Γερμανία (57), Γαλλία (46), την Ισπανία (42) και η Πολωνία (40). Ωστόσο, μόνο η Σουηδία, η Γερμανία και η Λετονία ήταν σε θέση να παράγει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους πέλετ το χρόνο (2013).

Image

Όπως ήταν αναμενόμενο, Οι ΕΕ χώρες τοποθετούνται σε υψηλή βαθμίδα μεταξύ των χωρών που καταναλώνουν πέλετ στον κόσμο.
Από το 5% ή λιγότερο του πέλλετ τους για την παραγωγή θερμότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία είναι σαφώς αγορές που χαρακτηρίζονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί επίσης και για το Βέλγιο. Οι ιταλικές, γερμανικές, αυστριακές και γαλλικές αγορές οδηγούνται κυρίως από την παραγωγή θερμότητας με pellet, που καταναλώνονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς θέρμανσης.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

Return to “Pellet - Καυσόξυλα - Mπρικέτες”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login  •  Register