ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Τι είναι η μπρικέτα?!

Τι άλλο, εκτός από τα εναλλακτικά μας καύσιμα?
Εδώ βάζουμε τιμές, εμπειρίες-απόψεις σχετικά με τα καυσιμα
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1454
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Τι είναι η μπρικέτα?!

Postby cosmic » 07 Oct 2015, 12:04

Τι είναι η μπρικέτα?

Image

Μπρικέτα είναι ένα κομμάτι του καύσιμου υλικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ανάφλεξη και τη διατήρηση της φωτιάς, είτε σε λέβητα, σόμπα, τζάκι ή σε ανοικτό χώρο. Είναι συνήθως σε σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε κυλνδρική μορφή. Ο όρος προέρχεται από τη Γαλλική γλώσσα και σχετίζεται με τα τούβλα.

Το μέγεθος της μπρικέτας εξαρτάται από το μηχάνημα που την παράγει και από το πόσο θα χρησιμοποιηθεί το καύσιμο. Μεγαλύτερες μπρικέτες χρησιμοποιούνται συχνά σε περιβάλλον παραγωγής-φουρνους κτλ και μικρότερα μεγέθη ως επί το πλείστον σε τζάκια και λέβητες ή και ψήσιμο στη σχάρα μας.

Image

Η πλειοψηφία των πλίνθων βιομάζας είναι κατασκευασμένα από πριονίδι ή παρόμοια προϊόντα απόβλητα ξύλου και αγροτικών υποπροιοντων. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει γενικά τη συμπίεση του πριονιδιου και εξωθηση του στο τελικό σχήμα της μπρικέτας. Φυσικά όπως και στο πελλετ δεν χρειάζονται συνδετικά προσμικτα, καθώς υπάρχει η λιγνινη που υπάρχει στον ξυλώδη ιστό του δεντρου.

Εμπορικά η μπρικέτα βιομάζας παράγεται από βιοτεχνίες ή και βιομηχανίες με τελικό χρήστη τον ιδιοκτήτη σπιτιού με τζάκι, σόμπα, ξυλολέβητα και χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο του καυσόξυλου, καθώς καίγοντας την είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Η περιεκτικότητα σε υγρασία μιας μπρικέτας μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο 4%, ενώ τα πράσινα καυσόξυλα μπορεί να εχουν την ίδια σεζον ως και 65%. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι κατά την καύση το καυσόξυλο θα καταναλώσει ενέργεια για να αποβάλλει την υγρασια του, ενώ η μπρικέτα θα απόδωσει απευθειας τα μέγιστα! Μερικοί ακόμη λόγοι για να χρησιμοποιήσετε μπρικέτες βιομάζας είναι ότι παράγει πολύ λιγότερο καπνό κατά την καύση καθώς και πολύ λιγότερα υπολειμάτα!
Το μεγάλο βέβαια πλεονέκτημα (εμπορικά & οικολογικά) κατασκευής μπρικέτας είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιησουμε γεωργικά απόβλητα και να γίνουν αποξηλώσεις και καθαρισμοι δασών (βλέπε αποφυγή πυρκαγιών). Οι μπρικέτες βιομάζας είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και δεν αποβάλλουν περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα απ'οτι έχει απορροφησει το ίδιο φυτό κατά την ζωή του (βλέπε μειωση εκπομπών ρύπων).

Image

Image

Πως παράγεται η μπρικέτα

Όπως και σε όλους τους τομείς παραγωγής έτσι και εδώ έχουμε διάφορους τρόπους - μηχανήματα για την παραγωγή μπρικέτας.

Πρεσα με κοχλία εξώθησης :
Image
Η τεχνολογία αυτή παραγωγής μπρικέτας είναι η διαδικασία κατά την οποία τα υλικά (άχυρα, φλοιός, πριονιδια κλπ) προχωρούν σε κοχλία εξώθησης υπό υψηλή πίεση - θερμαίνεται 160-350 ° C. Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα με την ποιότητα των εν λόγω μπρικέτες, ιδίως το περιεχόμενο της θερμότητας, είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, όπως η χρήση πρέσες εμβόλου.

Πρέσα με έμβολο :
Image
Η συμπαγής μπρικέτα του εμπορείου κατασκευάζεται ως συνήθως από μια πρέσα με έμβολο καθώς συμπιεζει με πολύ μεγαλύτερη δύναμη τα πριονίδια. Οι μπρικέτες με την τρύπα παράγοντε σε πρέσα με κοχλία. Η οπή είναι από το σπείρωμα που διέρχεται από το κέντρο. Αυξάνει το εμβαδόν της επιφανείας και βοηθά στην αποδοτική καύση.


Για το τέλος άφησα το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στο σπιτι μας, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας!

Μικρές οικιακού τύπου πρέσες:
Image
Image
Image
Image


Σε μικρές αυτοσχέδιες πρέσες μπορεί κανείς να πρεσάρει με πλήρη επιτυχια χαρτί, πριονίδι, άχυρο, φύλλα και ότι υπολλείματα μπορεί να βρεί στον κήπο, στο χωράφι και στο δάσος (εδω προσοχή μόνο κλαδάκια μικρου πάχους και μονο από το έδαφος!) Πάρτε λοιπόν τα παιδιά σας και περάστε δημιουργικά τον χρόνο σας, δοκιμάστε την κατασκευή μπρικέτας και απολαύστε την θαλπωρή στο τζάκι, σόμπα, λέβητα σας!
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

Return to “Pellet - Καυσόξυλα - Mπρικέτες”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron

Login  •  Register